loading...
17.03.2017

Podpore krogličnih vreten v linearnih enotahPri uporabi krogličnih vreten večjih dolžin, se velikokrat srečamo z neželenimi vibracijami vretena, katere nastajajo zaradi razmerja med dolžino in obrati vretena. Prav tako velikokrat nastane problem neenakomerne maksimalne aksialne obremenitve vretena po celotni dolžini. V strojegradnji se ta problem rešuje velikokrat tako, da enostavno izberemo večji premer vretena. Na žalost taka rešitev povzroči negativne učinke. Poveča se inercija sistema, to pa vodi v obvezno izbiro močnejšega motorja in njegove pripadajoče opreme za pogon vretena. Posledično  se  strošek takega sistema močno poviša, kar vodi do nesprejemljive rešitve.
V izogib vsem zgoraj navedenimi težavam smo za potrebe linearnih enot s krogličnimi vreteni, razvili podpore katere v določenih točkah podpirajo vreteno. S tem smo dosegli, da lahko tudi z manjšim premerom in  dolžino ( do 5 m ) dosegamo visoke vrtljaje vretena in hitrost vozička do 2,5 m/s. Prav tako se izniči neenakomerna porazdelitev maksimalnih dovoljenih aksialnih obremenitev vretena. Podpore vreten so izdelane iz visokokakovostne plastike odporne na obrabo, kar omogoča dolgo življenjsko dobo.

Linearne enote v katere vgrajujemo podpore so sestavljene is preciznega krogličnega vretena s toleranco C7 oziroma C5 In visoko kakovostnega sistema s prednapetimi notranjimi vodil. Ohišje je narejeno iz 6063 kompaktno ekstrudiranega aluminijastega profila na katerem so obdelane notranje površine za doseganje visoke natančnosti. Dolžina Linearne enote lahko zanaša (do 5 m),
katero se lahko uporabi za različne posamezne aplikacije oziroma se lahko kombinirajo v večosne sisteme.
 
Prikaz delovanja vretena pri visoki hitrosti

Slika ´a´ nam prikazuje delovanje vretena brez uporabe podpor. Zaradi razmerja dolžine in število obratov prihaja do vibracije vretena, kar posledično vodi do neželenih vibracij sistema in pa do drastično zmanjšane življenjske dobe sistema.

Slika ´b´ nam prikazuje vreteno pri katerem so uporabljene podpore katere posledično izničijo nastale vibracije.                                              
                 

Prikaz maksimalne hitrosti v odvisnosti od dolžine  Linearne enote oziroma dolžine vretena:
Kot že omenjeno; podpore se uporabljajo pri dolgih vretenskih Linearnih enotah. Glede na dolžino Linearne enote je pa potrebno tudi določiti primerno količino podpor. Za to izbiro uporabljamo spletni program, kjer določimo primerno velikost Linearne enote ter dodamo ustrezno  število podpor glede na želeno dolžino. Lahko pa si pomagamo s preprostim grafom, v katerem so navedene količine podpor, hitrost ter dolžina Linearne enote. 
Ta stran želi uporabljati piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se